“De productiekosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm gedaald”

Men verwacht niet dat de prijzen nog veel verder zullen dalen. De elektriciteitsprijs is gestegen, de afgelopen 15 jaar met gemiddeld 6,5 procent per jaar en zal blijven stijgen. Daardoor is elektriciteit van zonnepanelen goedkoper dan stroom van het net. Met een eenmalige investering profiteert u decennia van een lagere stroomrekening.

Hieronder ziet u de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden.

Terugleveren

Op een zonnige dag produceren de panelen waarschijnlijk meer energie dan u zelf verbruikt. Het overschot levert u automatisch terug aan het elektriciteitsnet en wordt verrekend met uw energieverbruik.

Vergunningen en regels

Voor het plaatsen van panelen is geen vergunning nodig, behalve wanneer het pand een monument is of wanneer er sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Levensduur

De te verwachten levensduur van een paneel is minimaal 25 jaar. De opbrengst loopt met maximaal een half procent per jaar terug. De omvormer zult u tussentijds wellicht moeten vervangen. In onze berekeningen houden wij met deze factoren rekening.

Verzekering

Een opstalverzekering dekt meestal ook schade aan zonnepanelen. U kunt bij uw verzekeraar navragen of een zonnepaneleninstallatie ook onder de bestaande dekking valt.

Bent u benieuwd naar de terugverdientijd van zonnepanelen?